Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Неврология: 66-годишна жена забелязва, че изпитва затруднения в изпълняването на ежедневни задачи

66-годишна жена забелязва, че изпитва затруднения в изпълняването на ежедневни задачи, като закопчаването на копчетата на дрехите си или рязане на продукти в кухнята. Оплаква се от мускулна скованост и забавена походка. Притеснена е, тъй като живее сама и трябва да се грижи за себе си. Забелязала е и слабо треперене, което обяснява с притеснението си. Дъщеря й се затруднява в прочитането на писмата, които получава от нея. Пациентката е пенсионирана журналистка, не съобщава за минали заболявания. Няма нарушения в изхождането. Има добър апетит и непроменено тегло. Оплаква се от нарушен сън, поради което се чувства уморена. Не пуши цигари, пие рядко. Пациентката има хипертония и приема Атенолол 50мг дневно.

Преглед

Пулс 60 у/мин, правилен, кръвно – 134/84mmHg. Не се откриват промени в сърцето и белите дробове. При неврологичен преглед не се установява мускулна слабост. Мускулният тонус е повишен еднакво за флексори и екстензори. Има слаб тремор засягащ главно дясната й ръка, който се потиска при движение. Изпитва затруднения във фините дейности като закопчаване на копчета на дрехи. Мускулната сила, рефлексите, координацията и сетивността са запазени. Походката е забавена, изпитва трудности при тръгване, спиране и обръщане.

Въпроси

 • Каква е диагнозата?
 • Как ще изследвате и лекувате пациента?

Отговори

Има доказателства в анамнезата за тремор, ригидност и брадикинезия. Писането на пациентката е показателно за микрография, в следствие на ригидността и забавените движения. Високото кръвно се контролира с бета-блокери. Тези медикаменти биха могли да причинят умора и забавяне, но не колкото при конкретната пациентка. Тази жена има болест на Паркинсон, изявяваща се с тремор, ригидност и хипокинезия. Треморът обикновено е ранен симптом и може да е унилатерален. Комбинацията на тремор с ригидност води до т.нар. феномен на зъбчатото колело. Пациентката има масковидно или безизразно лице. Изпитва затруднение при започване на походката(замръзване), прави малки стъпки и трудно спира. Интелектуалната функция не е нарушена, но често се наблюдава депресия. Сънят често е нарушен, което води до умора през деня. Типична за болестта е дегенерацията на допаминергичните неврони в нигростриалния път в базалните ганглии.

Неврология: 66-годишна жена забелязва, че изпитва затруднения в изпълняването на ежедневни задачи MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright drugtargetreview.com

Паркинсонизъм може да се наблюдава при различни заболявания:

 • Болест на Паркинсон
 • Постенцефалитен паркинсонизъм
 • Постневролептичен паркинсонизъм
 • Паркинсонизъм асоцииран с болест на Алцхаймер/мултиинфарктна деменция

Класификация на различните видове тремор:

 • Тремор в покой – влошава се при покой – типичен за паркинсонизма.
 • Постурален тремор – типичен за есенциалния тремор, физиологичния тремор и изострен физиоличен тремор, причинен от стрес, алкохол или тиреотоксикоза. Есенциалният тремор не се наблюдава при покой, но се явява при държане на ръцете протегнати напред, като не се влошава при движение (носопоказалечна проба). Координационните тестове и походката не са засегнати. Характерна е фамилната анамнеза за тремор, който се повлиява от бета-блокери.
 • Интенционен тремор – влошава се при движение, което се доказва с носопоказалечната проба. Най-често се причинява от заболявания на малкия мозък или мозъчния ствол. Такива са множествена склероза, местни тумори или спиноцеребеларни дегенерации.

Редица лекарства могат да бъдат използвани при лечението на пациентката. Селегилин е моноаминоксидазен Б инхибитор, който би могъл да отложи нуждата от лечение с Леводопа и дори да забави прогресията на болестта, но се наблюдават редица странични ефекти. Леводопа нормално се използва в комбинация със селективен допа декарбоксилзен инхибитор, който не преминава кръвно-мозъчната бариера и води до намаляване на системните странични ефекти. Най-честите такива са гадене, повръщане, виене на свят, постурална хипотензия и невропсихиатрични проблеми. След дългогодишно лечение ефектът намалява и пациентите могат да развият рязко влошаване на симптомите на болестта – on off феномен. В такива случаи се използва Леводопа с удължено действие или допаминов агонист като Бромокриптин. Поради загубата на ефекта с времето лечението не бива да се започва прекалено рано. Този казус изисква внимателно обсъждане с пациента. Препоръчва се консултация с психотерапевт и трудов терапевт. С времето домът на пациентката може да се измени, така че максимално да подпомага нейното придвижване.

Ключови точки

 • Болестта на Паркинсон се характеризира с триадата тремор, ригидност и брадикинезия.
 • Грижата за пациента е доживотна и мултидисциплинарна.
 • Ползите от лечението с Леводопа могат да отслабнат с времето.

Вивиан Олегова Цветкова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.

 • 62
  Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!