Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Кардиология: 50-годишен мъж с безсимптомна есенциална хипертония

50-годишен мъж си прави пълно изследване като част от приложението застраховка живот. Към момента няма оплаквания. Пуши по 15 цигари на ден и приема около 250мл алкохол седмично. От семейната анамнеза се разбира, че баща му е починал от миокарден инфаркт на 56 години.

Преглед

Мъжът тежи 84кг и е висок 1.60м. Артериалното му налягане е 164/98 mmHg. Освен него, всички други показатели са в норма.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин15.2 g/dL13.3–17.7
Левкоцити10 x 10^9/L3.9–10.6
Тромбоцити287 x 10^9/L150–440
Натрий139 mmol/L135–145
Калий3.9 mmol/L3.5–5.0
Урея4.3 mmol/L2.5–6.7
Креатинин88 μmol/L70–120
Общ холестерол5.0 mmol/L
Триглицериди1.30 mmol/L0.55–1.90
VLDL0.44 mmol/L0.12–0.65
LDL3.1 mmol/L1.6–4.4
HDL1.9 mmol/L0.9–1.9

Проведена електрокардиограма (ЕКГ):

Кардиология: 50-годишен мъж с безсимптомна есенциална хипертония MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпрос

  • Какво ще предприемете?

Отговори

ЕКГ-то показва лява вентрикуларна хипертрофия (R-вълна във V5 и S-вълна във V1 > 35 mm).

Въпреки че има само един ЕКГ запис, регистрираната хипертрофия вероятно е в следствие на дългосрочна хипертензия. Това не изключва ефекта на “бялата престилка”, но го прави по-малко вероятен. За да бъде потвърдено, изследването трябва да се повтори няколко пъти за период от няколко седмици, но въпреки това ще бъде назначено лечение.

Рискът от развитие на сърдечно-съдова болест е свързан и с присъствието на други рискови фактори. Индексът му на телесна маса (BMI) е 28, което показва че пациентът е с наднормено тегло. Пушач е и има фамилна обремененост за сърдечно заболяване. Могат да бъдат използвани таблици, подобна на тази на Шефилд, за калкулиране на рисковите фактори, свързани с развитието на сърдечно-съдово заболяване.

Другият въпрос е дали да се назначи изследване за търсене на причината за хипертензията. Около 85% от случаите са идиопатични. Повечето са вторични състояния, свързани с бъбречна патология, но в случая бъбречната функция е нормална. Редица случаи на ендокринна основа (Синдром на Къшинг, Синдром на Кон) се асоциират с хипокалиемия. В случай че кръвното налягане трудно се контролира, вторични причини могат да се обмислят в диференциално-диагностичен план. Нерядка причина е стеноза на реналната артерия. Тя може да се изследва чрез ултразвукови методи или техники с визуализация на реналната артерия като магнитнорезонасна (MRI) ангиография, или дигитална субтракционна ангиография (DSA), както и други ангиографски контрастни методи.

Нивото на холестерола е такова, че лечение би било основателно ако има наличие на доказана сърдечно-съдова болест. Хипертензията сама по себе си трябва да бъде котролирана спрямо настоящите гайдлайни, които препоръчват да се започва с ангиотензин-конвертиращ ензимен инхибитор (ACE-инхибитор) при пациенти под 55г.

Ключови точки

  • Всяко повишено артериално налягане трябва да се мониторира за период от няколко седмици.
  • Трябва да се вземат предвид всички рискови фактори при оценяването на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и планирането на терапията.
  • В повечето случай хипертензията няма точен причинител.

Станислав Димитров Хаджиев, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 3

Все още няма оценка.

  • 87
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!