Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Кардиология: 34-годишен мъж постъпва в спешното отделение с остра болка в гърдите

34-годишен мъж, счетоводител, постъпва в спешното отделение с остра болка в гърдите. Има анамнеза за пробождаща болка в гърдите от 2 години, която се появява от време на време. Настоящата болка се е появила 4 часа по-рано, в 20:00, като е постоянна от тогава. Тя е разположена централно на гръдния кош с разпространение към двете страни. Не е свързана с недостиг на въздух или сърцебиене. Болката се облекчава при сядане и при навеждане напред. Две таблетки Paracetamol, взети малко след началото, в 21:00, не са намалили болката.

Предходните епизоди на болки в гърдите били на интервали, продължаващи секунда или две, без някакви конкретни предизвикващи фактори. Обикновено от лявата страна на гърдите, въпреки че позицията варирала.

Две седмици преди това, той прекарал инфекция на горните дихателни пътища, продължила 4 дни. Протекла със зачервено гърло, запушен нос, кихане и кашлица. Съпругата му и двете му деца били болни по същото време със същите симптоми, но се чувстват добре от тогава. Той има анамнеза за мигрена и мигренни пристъпи. Относно фамилна обремененост, баща му е имал миокарден инфаркт на 51-годишна възраст и е било открито незначително повишение на нивото на холестерола. Майка му и двете му сестри, на възраст 36 и 38 години, са добре. След инфаркта на баща си, си е направил изследване на липидите; холестерола му е бил 5.1mmol/L (норма <5.5mmol/L). Той е непушач, който пие не повече от 200мл. алкохол на седмица.

Преглед

Пулсът му е 75 уд/мин, кръвното налягане – 124/78 mmHg. Температура – 37.8°C. Няма данни за абнормни находки в сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Изследвания

Ренгенографията на гръдния кош е нормална. Хемоглобинът и броят на белите кръвни клетки е в норма. Нивото на креатин киназа е слабо повишено. Другите биохимични тестове са в норма. Направена е и електрокардиограма.

Кардиология: 34-годишен мъж постъпва в спешното отделение с остра болка в гърдите MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпроси

  • Каква е диагнозата?
  • Трябва ли да бъде извършена тромболиза?

Отговори

Предишните болки в гърдите, продължили секунда или две, едва ли са от реално значение. Сърдечната болка и почти всяка друга значителна болка продължава повече от тази, а пробождащите левостранни гръдни болки са твърде често срещани. Фамилната обремененост увеличава риска от исхемична болест на сърцето, но няма други налични рискови фактори от анамнезата и клиничния преглед. Облекчение на болката при сядене и навеждане на тялото напред е типично за болка, произхождаща от перикарда. Електрокардиограмата показва ST-елевация, която е конкавна, типична при перикардит и различна от възходящата изпъкналост, която се открива при ST-елевавацията след миокарден инфаркт.

Предполага се, че инфекцията на горните дихателни пътища е с вирусна етиология. Вируси, често предизвикващи перикардит, са Коксаки В вирусите. Отсъствието на перикардно триене, не изключва перикардит. Перикардното триене варира по интензитет и не винаги може да се чуе на слушалка.  Ако се подозира тази диагноза, често си заслужава аускултирането няколко пъти при различни ситуации за търсене на триене. Перикардитът често включва някои съседни миокардни възпаления и това може да обясни повишението на креатин киназата.

Перикардитът може да възникне като усложнение на миокардния инфаркт, но това обикновено възниква след ден или по-късно – или възпаление като пряк резултат от смъртта на подлежащия сърдечен мускул, или като по-късен имунологичен ефект (синдром на Дреслер).

Перикардитът също настъпва като част от различни заболявания на съединителната тъкан, артериити, туберкулоза и замесеност от други локални инфекции или тумори. Миокардният инфаркт не е често срещан при 34-годишна възраст, но все пак се случва. Други причини за болки в гърдите, като езофагеална или мускулно-скелетна болка, не се предполагат спрямо анамнезата и изследванията.

Тромболиза, при наличие на перикардит, крие лек риск от кървене в перикардното пространство, което би могло да доведе до сърдечна тампонада. Това се получава когато течност (ефузия, кръв или гной) в перикардното пространство компресира сърцето, произвеждайки парадоксален пулс с намаляване на налягането при вдишване, но югуларно венозно налягане, покачващо се при вдишване и цялостно понижение на кръвното налягане. В този случай, данните предполагат перикардит и не се индикира необходимост от тромболиза.

Електрокардиограмата и ензимите трябва да се следят, пациентът да бъде преглеждан често за симптоми на тампонада, както и да бъдат назначени аналгетици.

Последващото покачване на титрите на антителата срещу Коксаки вирус, потвърди диагнозата вирусен перикардит. Симптомите отшумяха и ЕКГ се нормализира след 4-5 дни. На ЕхоКГ се установи нормална левокамерна функция и липса на течност в перикарда. Симптомите утихнаха с почивка и нестероидни противовъзпалителни средства.

Ключови точки

  • Елевацията на ST-сегмента е конкавна, което е характерно за перикардит.
  • Вирусен перикардит при млади хора се причинява най-често от Коксаки вируси.
  • Миокардитът може да бъде свързан с перикардит, мускулната функция да бъде оценена с ехокардиограма, както и щетата чрез измерване нивата на креатин киназа и тропонин.  

Йоана Огнянова Митева, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.

  • 105
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!