Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Ендокринология: 75-годишна жена с оплакване от силна болка в гърба

 • 92
  Споделяния

75-годишна жена посещава своя личен лекар по повод оплакване от силна болка в гърба. Тя се проявила внезапно преди седмица, след като жената носила тежък куфар на летището. Болката е постоянна, локализирана в долната част на гърба. Тя имала проблеми с болки в кръста през последните 10 години, но не толквоа силни, а семейството на пациентката забелязало колко приведена станала стойката й. Ръстът й намалял с 10см през този период. От придружаващите заболявания значима е тежка хронична астма. Приема орални кортикостероиди и използва стероидни инхалатори редовно. Паднала е преди 2 години и претърпяла фрактура на Колес на лявата китка. Менопаузата при нея настъпила на 42 години. Пуши 30 цигари на ден, пие 4 бутилки вино на седмица.

Преглед

Има торакална кифоза. Има болка на ниво L4, луновидно лице, абдоминални стрии и синини по ръцете и бедрата. Не е анемична. Липсва друго по-отличително от прегледа.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин11.9 g/dL11.7-15.7
MCV105 fL80-99
Левкоцити6.2 х 10^9/L3.5-11.0
Тромбоцити358 x 10^9/L150-440
СУЕ8 mm/hдо 10
Натрий143 mmol/L135-145
Калий4.9 mmol/L3.5-5.0
Урея5.9 mmol/L2.5 – 6.7
Креатинин102 μmol/L70-120
Калций2.42 mmol/L2.12-2.65
Фосфат1.26 mmol/L0.8-1.45
Алкална фосфатаза156 IU/L30-300

Рентгенография на лумбалния сегмент на гръбначния стълб:

Ендокринология: 75-годишна жена с оплакване от силна болка в гърба MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпроси

 • Каква е вероятната диагноза?
 • Какво ще бъде поведението ви при този пациент?

Отговори

Жената има компресионна фрактура на прешлена, резултат от остеопороза. Симптомите на остеопороза са изкривяване на гръбнака, локална болка и фрактури. Намаляването на ръста е характерно и обикновено е по-забележимо за околните, отколкото за самия пациент. Болката в гърба е поради компресионна фрактура на прешлените. Тя може да настъпи спонтанно или да е свързана със значително натоварване като носене на тежък багаж. Изследването потвръждава намаляване на ръста, торакална кифоза и приближаване на ребрата до илиачния гребен.

Пациентката има няколко рискови фактора за остеопороза. Първо, тя е на 75-годишна възраст, а напредналата възраст е свързана със загуба на костна маса. Второ, тя е в постменопауза над 30 години. Пременопаузната овариална секреция на естрогени помага за запазването на костната маса. Трето, тя е на орални и инхалаторни кортикостероиди заради астмата от години. Накрая, прекомерната употреба на алкохол може също да бъде фактор. Еритроцитите й са макроцитни, което е свързано с прекомерната алкохолна употреба. Алкохолът може да доведе до повишен виск от падания и фрактури. Няма клинични признаци за тиреотоксикоза или хипопитуитаризъм, които могат да доведат до остеопороза.

Трябва да се направят кръвни тестове за изключване на миелома, рак и метаболитно костно заболяване. Пациенти с миелома са анемични, с високо СУЕ и се открива моноклонален парапротеин при електрофореза на серумни протеини. За разлика от при метаболитните костни заболявания, биохимичните показатели (серумен калций, алкална фосфатаза и паратхормон) при остеопорозата са нормални. Трябва да се направи рентгенография на гръбначния стълб. Компресията на тялото на прешлена ще се представи като неправилно клиновидно сплескване на предната повърхност на някои прешлени (L1 и L4). Остеодензитометрията може да се проведе за уточняване тежестта на остеопорозата, но при всеки случай на тази възраст лечението ще е свързано с фрактурата.

Пациентката трябва да намали дозата на кортикостероидите до минимум, като задължително да контролира астматичните симптоми, ползвайки инхалаторите, колкото е възможно по-рядко. Трябва да започне прием на калциеви препарати, витамин D и бисфосфонат, за да се намали загубата на костна маса. Естроген-базираната хормонална заместителна терапия е приложима само при симптоми, свързани с менопаузата, поради повишения риск от тромбемболизъм и ендометриален рак. Нови препарати за лечение на остеопорозата включват стронций и паратиреоидни хормони.

Диференциална диагноза

 • Множествен миелом
 • Метастатичен карцином, главно от простатата, гърдата, бронхите, щитовидната жлеза и бъбрека
 • Остеомалация
 • Хиперпаратиреоидизъм
 • Стероидна терапия или синдрома на Къшинг

Ключови точки

 • Остеопорозата е често срещана при възрастни.
 • Загубата на костна маса е по-бърза при жените, отколкото при мъжете.
 • Остеодензитометрията е метод на избор за оценка на остеопорозата.
 • Има все по-ефективни препарати за лечение на остеопорозата.

Петя Евгениева Петкова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 0 / 5. Гласували: 0

Все още няма оценка.


 • 92
  Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!