Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Ендокринология: 64-годишен мъж предизвиква все по-голяма загриженост, поради често забравяне и раздразнителност

64-годишен инвестиционен посредник започнал да предизвиква все по-голяма загриженост в съпругата си, поради често забравяне и раздразнителност. Майка му е починала преди 3 години от болестта Алцхаймер, а съпругата му е загрижена, че той започва да развива деменция. Тя също забелязала, че той приема повече течности и става 2-3 пъти през нощта, за да уринира. Тя го убеждава да се види с техния общопрактикуващ лекар (ОПЛ), който не открива симптоми на простатизъм или фамилна анамнеза за подобни състояния. Нямало е и обективни доказателсва за деменция, и физикалният преглед е бил нормален, включително и ректаленият преглед. Изследванията показали нормални урина, кръвна глюкоза на гладно, урея, креатинин и електролити. Той бил посъветван да намали стреса и да се старае да получава достатъчно сън.

През следащите 2 месеца колегите му започнали да поставят под съмнение представянето му, след което един ден, по време на работа, той се сринал с остра внезапна болка в слабините в ляво. Болката започвала от хълбока в ляво и ирадиирала надолу към слабините и левия тестис. Болката била с коликообразен характер и придружена от гадене, и повръщане. Той веднага бил откаран в спешно отделение.

Преглед

Единствените отклонения, установени от физикалния преглед, са бледост, изпотяване и лека болка в лява хълбочна област.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин14.0 g/dL13.3-17.7
Левкоцити9.9x10^9 /L3.9-10.6x10^9
Тромбоцити234x10^9 /L150-440x10^9
Натрий141 mmol/L135-145
Калий3.9 mmol/L3.5-5.0
Урея6.5 mmol/L2.5-6.7
Креатинин111 mmol/L70-120
Глюкоза5.2 mmol/L4.0-6.0
Урина: протеин - ; кръв +++

Въпроси

 • Каква е най-вероятната диагноза?
 • Какви други изследвания бихте направили?

Отговори

Острата болка и хематурията показват, че най-вероятно се касае за уретерна колика, причинена от конкремент. Полиурията, полидипсията и умствените изменения насочват към обща причина – хиперкалцемия, която пасва и на трите проблема. Серумният му калций на повторни кръвни изследвания е 3.3 mmol/L (при референтни стойности: 2.12-2.65 mmol/L), коригиран за концентрацията на серумния му албумин. Серумният му фосфат е паднал до 0.6 mmol/L (при референтни стойности: 0.8-1.45 mmol/L), а алкалната фосфатаза, повишена на 587IU/L (при референтни стойности: 30-300 IU/L.). Тази констелация е характерна за нарушена биохимия на опорно-двигателния апарат и насочва диагнозата към хиперпаратиреоидизъм. Тя е потвърдена от повишените нива на серумен паратхормон (PTH) и радиоизотопно сканиране, показващо единичен паращитовиден тумор. Бъбречната ехография установява нормални пикочни пътища, без конкременти. Предполага се, че е преминал малък камък, който е предизвикал уретерната колика и хематурията. Рентгеновото изследване на скелета не установява характерните изменения за хиперапатиреоидизма и не открива метастази.

Ендокринология: 64-годишен мъж предизвиква все по-голяма загриженост, поради често забравяне и раздразнителност MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright: auntminnie.com

Хиперкалциемията, независимо от етиологията, може да причини полиурия и полидипсия, и може да доведе до умствени изменения. Първичният хипепаратиреоидизъм води до образуване на бъбречни конкременти или костни изменения, рядко и двете.

Метаболитни причини за деменция:

 • Хипотиреоидизъм
 • Дефицит на витамин B12
 • Уремия
 • Хиперкалциемия

Ключови точки

 • Основните причини за психичното заболяване трябва да се търсят и да не се приписват на остаряване.
 • При пациент с история за уретерна колика и невъзможност да се открие конкремент в уринарния тракт, да не се изключва нефролитиаза.

Енвер Юксел Енвер, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 1

Все още няма оценка.

 • 91
  Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!