Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Дерматология: 83-годишен мъж посещава своя личен лекар, с развили се от преди 2 дни множество були по кожата и устните

83-годишен мъж посещава своя личен лекар (GP), с развили се от преди 2 дни множество були по кожата и устните. Същите имат склоност към бързо пукане и образуват голяма зачервена язвена лезия. Пациентът е загубил около 5 кг от теглото си през последните 3 месеца и има слаб апетит. Усеща се като цяло неразположен. Също така е забелязал, че в последно време има нередовно изхождане и кръв в изпражненията. По-рано е бил в добро здравословно състояние, без клинични оплаквания и не е имал сериозни заболявания. Живее сам, не пуши, нито пие. Няма редовен прием на лекарства и не е купувал никакви от аптека или магазин за добавки, освен мултивитамини, когато не се е чувствал добре.

Преглед

Пациентът изглежда изтощен и неразположен. Откриват се були, разпространени по цялата кожа, и язви в устата. Повечето от булите са разкъсани. Неравномерна честота на пулса – 102/мин и кръвно налягане 160/78 mmHg. Преглед на сърдечно-съдовата и респираторната системи – в норма. Палпаторно се открива 6см уголемен нодуларен ръб на черния дроб, както и голяма подвижна маса в лявата илиачна ямка. При ректално изследване се установява примес на фекалии с голямо количество кръв.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин9.2 g/dL13.3-17.7
Левкоцити6.2x10^9 /L3.9-10.6x10^9
Tромбоцити236x10^9 /L150-440x10^9
MCV72 fL80-99
Натрий136 mmol/L135-145
Kaлий3.8 mmol/L3.5-5.0
Урея5.2 mmol/L2.5-6.7
Креатинин94 mmol/L70-120
Албумин32 g/L35-50
Глюкоза4.3 mmol/L4.0-6.0
Билирубин16 mmol/L3-17
Аланин трансаминаза34 IU/L5-35
Алкална фосфатаза692 IU/L30-300
Kръвна натривка: хипохромни, микроцитни червени клетки.

Въпроси

 • Каква е диагнозата на кожната болест?
 • Каква е причината за състоянието на пациента?

Отговори

Диагнозата на пациента е pemphigus vulgaris. Това е булозно заболяване, при което нивото на булите е в епидермиса. Повърхностният характер на булите означава, че те са склонни да се пукат, оставяйки лъскава червена повърхност, която кърви лесно. Епидермисът по ръба на булата се отделя лесно (знак на Николски). Ерозиите в устата също са типични. Свързани заболявания с диагнозата: карцином, лимфома, тимома, системен лупус еритематозус и определени медикаменти като пенициламин и каптоприл.

Дерматология: 83-годишен мъж посещава своя личен лекар, с развили се от преди 2 дни множество були по кожата и устните MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright PemFriends.co.uk

Възрастният пациент, също така, има и хепатомегалия. С ректалното кървене и микроцитната анемия, вероятно има левостранна неоплазма на дебелото черво. Повишената алкална фосфатаза предполага вторични метастази в черния дроб. Нужно е да се използва ултразвук, за да се види черният дроб, както и колоноскопия, за визуализация на дебелото черво. Той трябва да бъде насочен към хирург, който да прецени дали е подходящ за палиативна операция.

Пемфигусът сам по себе си е животозастрашаващ. Може да доведе до загуба на течности или сепсис в резултат на инфекция от откритите були. Възпалената устна лигавица и ерозираната кожа се нуждаят от внимателно лечение. То се извършва с високи дози кортикостероиди и може да наложи добавяне на цитотоксични медикаменти.

Диференциална диагноза

Основни диференциални диагнози на блистерните заболявания:

 • Pemphigoid: нивото на булите е по-дълбоко (субепидермално) и булите са по-големи, разкъсват се по-рядко, отколкото при пемфигус.
 • Erythema multiformis: има целеви лезии с централни були, често с генерализирана еритема и мукозна улцерация (синдром на Stevens – Johnson). Toва често се свърза с вируса на herpes simplex и определени лекарства, като например сулфонамиди и неоплазми.
 • Dermatitis herpetiformis: има везикуларни лезии над лактите, коленете и лицето. Везикулите са по-малки от були (<0,5 см) и често се разкъсват при разчесване. Toзи обрив е свързан с цьолиакия.
 • Различни булозни разстройства: захарен диабет, гестационен херпес и наследствени булози.

Ключови точки

 • Пемфигусът често се асоциира с доста сериозни болестни състояния.
 • Пемфигусът може да бъде фатален, обикновено поради сепсис, в резултат на добавена инфекция на булите и на имуносупресивно лечение.

Саня Любенова Спасова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.

 • 123
  Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!