Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Дерматология: 66-годишен фермер е насочен към дерматолог по повод лезия на предмишницата

66-годишен фермер е насочен към дерматолог по повод лезия на предмишницата. Надигната е, 1.5см в диаметър, с неправилни граници и леко улцериран център. Неболезнена е и се е появила през последните 6-8 месеца. Петнадесет години по-рано пациентът е претърпял бъбречна трансплантация от трупен донор, поради бъбречна недостатъчност, дължаща се на хроничен гломерулонефрит, причинен от имуноглобулин А (IgA нефропатия). Функцията на трансплантанта е била добра и на пациента е назначена продължителна имуносупресия. Първоначално се е провеждала с Prednisolone и Azathioprine, но по-късно е била заменена от Ciclosporine. Единственото друго лекарство, което пациентът приема от 20 години е Propranolol, поради хипертония. Няма други значими факти от медицинската история или фамилната анамнеза. Никога не е пушил, пие по 100-150мл алкохол на седмица.

Дерматология: 66-годишен фермер е насочен към дерматолог по повод лезия на предмишницата MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright skinintegrity.com.au

Преглед

Лезията отговаря на описанието и е локализирана на дясната предмишница. Наблюдават се няколко соларни хиперкератози по бузите, челото и скалпа (пациентът е с алопеция). Кръвното налягане е 144/82 mmHg. Не се откриват други абнормалности, с изключeние на трансплантирания бъбрек в дясната илиачна ямка.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин15.4 g/dL13.3-17.7
Левкоцити4.6 х 10^9/L 3.9-10.6
Тромбоцити356 х 10^9/L 150-440
Натрий141 mmol/L 135-145
Калий4.2 mmol/L 3.5-4.5
Бикарбонати29 mmol/L 24-30
Урея6.7 mmol/L 2.5-6.7
Креатинин118 µmol/L 70-120
Глюкоза5.6 mmol/L 4.0-6.0
Уринакръв (-) ; протеин (+)

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза на лезията на предмишницата?
  • Кои фактори са допринесли за развитието и?

Отговори

Описанието на лезията има характерни черти за карцином на кожата.

Рисковите фактори са възрастта на пациента, многото години експозиция на слънчева светлина като фермер и хроничната имуносупресия. Има повишен риск за развитието на няколко вида злокачествени заболявания при пациенти на хронична имуносупресия и ракът на кожата е вече добре познат, като често усложнение на посочената, освен ако не са взети превантивни мерки. С повишаването на процента оцелели, при трансплатирани пациенти като цяло, има потенциално увеличение на случаите на кожни малигнени заболявания. Пациенти на продължителна имуносупресия, поради каквато и да е прична, трябва да бъдат съветвани да избягват директно излагане на слънчева светлина, колкото се може повече, да не се пекат на слънце и да използват слънцезащитни кремове с висок фактор. Те трябва да покриват кожата си в пролетно-летните месеци (от Април до Септември, включително и в северната част на полукълбото) – без къси гащи, без блузи, ризи, тениски, които нямат ръкави, и с шапка, която да предпазва скалпа и челото. Това е особено неприятно, но и значително по-важно при деца и юноши, които имат пред себе си по-дълъг период на излагане на слънце. Вредата, причинена на слънчевите лъчи е кумулативна и необратима, и когато пациентът е бил трансплантиран на 50-годишна възраст, той вече е имал над 30 години работна експозиция на ултравиолетова радиация. Неговата имуносупресия трябва да продължи и трябва да бъде в най-ниската доза, която да предотврати отхърляне на трансплантанта.

Дерматология: 66-годишен фермер е насочен към дерматолог по повод лезия на предмишницата MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright pathologyoutlines.com

Диагнозата на лезията е направена чрез биопсия, която показва плоскоклетъчен карцином. Третирана е чрез широка ексцизия и кожна присадка. Важна част е проследяването на пациента на поне 6 месеца, за да се следи за рецидив, нови лезии или малигнена трансформация на соларните хиперкератози.

Ключови точки

  • Ултравиолетовата радиация е кумулативен риск за възникването на рак на кожата.
  • Превантивни мерки за намаляване на експозицията на слънчеви лъчи са важна част от работата с пациенти, които са на дългосрочна имуносупресия.

Савелия Гавраилова Гандева, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.3 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.

  • 77
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!