Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 55-годишна жена е приета в болница с пневмония

  • 21
    Споделяния

55-годишна жена е приета в болница с пневмония. Имала е три случая на кашлица, температура и гнойни храчки през последните 6 месеца. Един от тези симптоми е бил асоцииран и с десностранна плеврална болка. Лекувана е в домашни условия от общопрактикуващия й лекар. В допълнение, от 5 години изпитва трудности с преглъщането. В началото били леки, но прогресивно се влошили. Казва, че храната сякаш засяда ниско в ретростерналната област. Това се отнася за всякакъв вид твърда храна. Загубила е 5 килограма от теглото си през последните 2 месеца. Понякога затрудненията с преглъщането изчезвали по време на хранене. Напоследък има проблем с регургитация и повръщане на разпознаваема храна.

Преди 3 години личният й лекар назначава горна гастроинтестинална ендоскопия, която била нормална. Тя се успокоила от този факт, но проблемът продължил да се задълбочава. Няма други свързани медицински данни или фамилна анамнеза. Живяла е на северозападния бряг на САЩ в продължение на 4 години, допреди 10 години. Работи като помощник в магазин. Никога не е пушила и пие по по-малко от 100мл алкохол седмично. Няма смущения в микцията. Винаги е имала склонност към констипация и това леко се е влошило напоследък.

Преглед

Пациентката изглежда слаба. Долавят се хрипове в основата на десния бял дроб. Няма аномалии в сърдечно-съдовата система, корема или други системи.

Изследвания

Гастроентерология: 55-годишна жена е приета в болница с пневмония MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Рентгенография на гръден кош. (предадена с любезното позволение на Къртис и Уайтхаус, Radiology for the MRCP – Радиология за членовете на кралския колеж по физика, Арнолд,1998.)

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Какви допълнителн изследвания бихте назначили?

Отговори

Вероятната диагноза е ахалазия на кардията, първично неврологично смущение на нервните плексуси в долния край на хранопровода. Рентгенографията показва дилатиран, изпълнен с течност хранопровод, без видим газ в стомаха. Ендоскопията може да бъде нормална в началните етапи, както е било и в този случай. Хранопроводът е дилатиран и се наблюдава изсипване на застояла храна в белите дробове, причинявайки случаите на повтарящи се респираторни инфекции. Такава аспирация е най-вероятно да засегне долния лоб на десния бял дроб поради по-вертикалната позиция на десния главен бронх, въпреки че резултатът от аспирацията през нощта може да зависи от позицията на пациента. Дисфагията се проявява още в най-ранните стадии. Има склонността да се наблюдава при всички видове храни, насочвайки към проблем с мотилитета. В началото изпразването на хранопровода се осъществява от механичния натиск при пълненето му. Дисфагията при обемиста, твърда храна, обичайно, първо насочва към обструктивна лезия.

Диагнозата може да бъде поставена на този етап чрез бариево изследване, показвайки дилатирания хранопровод. В по-ранна фаза диагнозата може да бъде поставена с радиологично изследване с болус, наситен с барий, или изследване на мотилитета на хранопровода, използвайки катетър със сензори за налягане, които да засекат абнормални движения на мускулатурата на хранопровода.

Подобно състояние може да бъде причинено от протозойния паразит Trypanosoma cruzi (болест на Шагас), но то е ограничено в Южна и Централна Америка и няма да бъде релевантно с нейния престой на северозападния бряг на Съединените Щати.

Други общи причини за дисфагия са доброкачествени тумори на хранопровода, рефлукс на стомашна киселина, злокачествени образувания, външно притискане или дивертикул на хранопровода. Ахалазията може да се контролира от мускулни релаксанти, когато е лека, но често лечението изисква разширяване на долния езофагеален сфинктер чрез механична дилатация или операция.

Ключови точки

  • Субективното местоположение на блокадата при дисфагия може да не отразява точното ниво на обструкция.
  • Персистираща дисфагия, без обяснение, налага нуждата от изследване с бариева каша или ендоскопия.

Георги Лъчезаров Илинов, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.


  • 21
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайтеx
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!