Меню Затваряне
🗞️  Новини, 💉  Проучвания

Алергия към антибиотици сред деца – често или рядко?

  • 12
    Споделяния

Забележка като “алергия към пеницилин” остава за цял живот в досието на пациента и не се тества повече. Провокационният тест обаче може да опровергае много предполагаеми алергии. Това твърди проучване от Исландия сред деца и подрастващи.

При терапия с антибиотици сред деца често се появяват обриви, които обикновено са леки. В такива случаи диференциално диагностично трябва да се мисли за вирусен екзантем. Често обаче след подобни ситуации от родителите или пациента се приема, че се касае за алергия към антибиотик и това не се проверява повече. Затова група учени от университет в Исландия опитват да разберат дали е добра идея да се прави провокационен тест за алергии към антибиотици.

Алергия към антибиотици сред деца - често или рядко? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Алергия към пеницилин – обрив по предмишницата
Снимка – https://pharmaceutical-journal.com/article/ld/penicillin-allergy-identification-and-management

В проучването са изследвани ретроспективно 1 440 деца и подрастващи на възраст между 5 и 18 години между 2007-ма и 2018-та година с орален провокационен тест към антибиотици. При 91,5% от всички тествани деца по данни на родителите някога е имало обрив след употреба на антибиотика, появил се в 71,2% от случаите в първите три дена след началото на терапията.

Резултатите от проучването са:

  • Само при 92 от всички 1 440 тествани деца (6,4%) се установила лека алергична реакция. 9 (0,6) развили реакция в рамките на час, а при 83 тя се появила като късна реакция.
  • От положителните при провокационния тест 92 деца след 1 до 2 години 64 (69,6%) били подложени на втори тест. При него само 11 от тях (17,2%) имали алергична реакция, а останалите били без симптоми.

Подозрението трябва да се потвърждава

Счита се, че около 10% от населението е алергично към антибиотици – особено към пеницилини. При много от тези пациенти диагнозата е поставена още в детска възраст заради прекарана кожна реакция към антибиотика, без това да се потвърди.

Когато при отбелязан като алергичен пациент се прилагат алтернативни антибиотици, те често са по-скъпи и увеличават риска от резистентност. Затова е важно да се установи кога наистина се касае за алергия.

“Правилната диагноза е важна не само за пациента, но и за обществото.”

Авторите на проучването от Университета в Рейкявик

Според данните на проучването провеждането на провокационен тест при данни за алергия е сигурен и добър метод за потвърждаване на алергията.

Особеното при това проучване е, че участниците, показали реакция при първото тестване, били подложени на повторен тест след 1-2 години. Само 17,2% развили късна алергична реакция.

“Оказва се, че 1% от нашите 1 440 изследвани деца развиват късна реакция към антибиотика. Съветваме лекарите при лека предполагаема алергична реакция при пациента 6 месеца по-късно да опитат отново.”

Най-важното накратко
Въпрос
: При каква част от предполагаемите алергии при деца и подрастващи алергията може да се потвърди чрез провокационен тест?

Отговор: При 6,4% от 1 440 деца и подрастващи се наблюдават истински алергични реакции, които обаче са много леки. Като цяло 99% от децата нямат продължителни нежелани реакции към антибиотици.

Значение: Алергия към антибиотици се среща много по-рядко, отколкото се смята, и трябва да се потвърждава.

Алергия към антибиотици сред деца - често или рядко? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 3

Все още няма оценка.


  • 12
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!